community art

STAYCATION

2024

Gedurende vier maanden was Maskermeiden aan de slag bij DigiDoen, de zorginnovatie én digitale dagbesteding afdeling van VISIO de Brink te Vries, Drenthe. Visio de Brink is een zorginstelling voor mensen met een visuele, verstandelijke én lichamelijke beperkingen. 

Met dank aan Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amarte Fonds kon Maskermeiden een zintuigelijke figureninstallatie vormgeven met, door én voor de bewoners van Visio de Brink in samenwerking met de afdeling DigiDoen. Op 26 april 2024 opende STAYCATION diens deuren.

Installatie: Sarah Schierbeek
Muziek: Liza Dries
Fotografie: Sebastiaan Rodenhuis

TBS

2023

In 2023 was Maskermeiden een van de makers bij het theaterproject TBS in de van Mesdag Kliniek te Groningen van Stichting SchoutbijNacht.
Bas* (niet zijn echte naam) maakte zijn eigen expressieve masker én speelde een solo over het zoeken van liefde in de oude sportzaal van de kliniek. Vanwege privacy voorschriften zijn beelden van het project niet voorhanden behalve deze foto door het Dagblad van het Noorden.

Concept en regie: Sarah van der Meere
Spel: “Bas”
Foto: Job van Schaik

Wijk de Wereld

2023

In 2023 was Maskermeiden een van de makers bij De Wijk De Wereld in de Tamboer te Hoogeveen.

Een groep van nieuwkomers uit Jemen en Oekraïne die samen met bewoners uit Hoogeveen samen een scene maakten en optraden in de Grote Zaak van de Tamboer. 

Concept en regie: Sarah van der Meere
Muziek: Sebastiaan Wiering
Fotografie: Reyer Boxem

't Buurtje

2022

Een visueel hoorspel waar dagbestedingsactiviteiten als samen zingen en samen bewegen op ludieke wijze in zijn verwerkt voor ouderen met beginnende dementie. Een ode aan de jaren ’60 gevuld met de geur vat zoete stroopsoldaatjes, de liedjes van Ria Valk én Pim’s koekjes. Op inter actieve wijze worden de ouderen geprikkeld waardoor herinneringen naar de oppervlakte komen drijven.

Concept en spel: Sarah van der Meere, Valerie van de Ridder
Stem: Sarah van der Meere
Audio: Abel de Kam en Harmen Ridderbos
Film: Jeroen Dijkstra

Mede mogelijk gemaakt door Norma Fonds

Luisterend Oor

‘Als je langs de Waterpoort in Sneek komt,
Kijk dan eens naar het bankje aan de linkerkant bij het water.
Dat is ons bankje. Ga er eens op zitten en kijk naar de gracht, de bootjes en de mensen.
En weet dat op dit bankje twee mensen hebben gezeten die innig van elkaar hielden.’

Luisterend Oor is de filmische podcast van de Maskermeiden, gemaakt voor het digitale dagbesteding platform voor ouderen genaamd Ardice.

Concept en spel: Sarah van der Meere, Valerie van de Ridder
Montage en Mixage: Abel de Kam en Harmen Ridderbos
Fotografie:
Maarten Dikken

Mede mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân.

Mystieke Maskers van het Kopland

2020 - 2021

In 2020 en 2021 zijn de Maskermeiden in samenwerking met Studio Tape op verschillende locaties van Het Kopland actief. Hierbij maken kinderen die wonen in de vrouwenopvang expressieve maskers, gevolgd door het maken van een eigen mini film. Deze film wordt vervolgens tijdens een zelf-georganiseerd bioscoopavond getoond aan de moeders van de deelnemers. 

Open the Box

2020

In 2020 hebben de Maskermeiden een community art project georganiseerd, mogelijk gemaakt door de subsidieregeling ‘Creatieve oplossingen maatregelen covid-19’ van ZonMw. Ouderen en hun (klein)kinderen konden digitaal beeldende theatermaskerworkshops volgen, welke werd afgesloten met op maat gemaakte expressieve maskertheaterfilmpjes die hun persoonlijke verhalen verbeelden. Dit project is samen opgezet met met zorgorganisatie Patyna in Zuid-West Friesland.

Op basis van dit project zijn de Maskermeiden momenteel met David de Jong en Femke de Jong in de testfase van een digitaal dagbestedingsplatform waar de zorgsector en culturele sector elkaar ontmoeten. Dit platform zal media januari 2022 in gebruik gaan bij verschillende zorginstellingen.